A verseny története

A Teleki Blanka Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola informatika munkaközössége 2004-es tanévben jutott arra az elhatározásra: hogy "most már jó lenne egy informatika versenyt szervezni a környékbeli általános iskolások számára".

A gondolatot tett követte, Németh József és Hernyák Gábor a lebonyolításban, szervezésben és a feladatok kitalálásában jeleskedtek, míg a munkaközösség többi tagja a kiértékelés és a döntőbeli zsűrizés nehéz feladatát vállalták fel.

Ötletünkhöz az iskola vezetése mellett sikerült megnyernünk egy "külső" támogatót is, Gonda Károlyt a mezőtúri ACTOR KFT. vezetőjét.

Az általános iskolásokat két korosztályra bontottuk (5-6. és 7-8. osztályosok) és úgy gondoltuk, nem a merev informatika versenyek megszokott vonalát követjük (programozás, algoritmizálás, elméleti tudás), hanem a számítógép- és programhasználatot fogjuk az előtérbe helyezni.

Fő témakörök így a szövegszerkesztés, grafika, prezentáció, táblázatkezelés, és érintőlegesen az internethasználat lettek! Természetesen a döntőben már néhány elméleti kérdéssel is vártuk a bekerült diákokat!

A témakörök a későbbi versenyek során az igényekhez idomultak.

A 2004-2005-s tanévben már az ősszel elindítottuk a versenyt, akkor még II. Teleki Informatika Verseny néven. Sajnos Németh József tanár úr, kedves kollegánk 2005 januárjában elhunyt.

Emiatt úgy gondoltam, - és a munkaközösség egy emberként állt az ötlet mögé - hogy ezt a versenyt az Ő emlékére kell tovább folytatni. Így ma már- és bízom benne, hogy sok-sok éven keresztül még ennek a versenynek a neve: Német József Informatikai Emlékverseny !

Hernyák Gábor 2006